Afhakers

Haal drempels weg

Als mensen vrijwilligerswerk willen gaan doen lopen zij ook tegen onzekerheden aan. Pas ik wel in de organisatie of kan ik die taak wel aan? Elke twijfel of onzekerheid kan drempels opwerpen en er dus voor zorgen dat de vrijwilliger afhaakt. Voorkom dus deze afhaakmomenten.

De 'afhakers' op een rij

1.     Een lange vacaturetekst

Mensen houden niet van veel leeswerk. Wees dus bondig en concreet. Laat in de vacature weten;

  • Dit is wat je gaat doen/ jouw dag begint met…
  • Jouw taken bestaan uit…
  • Zoveel uur ben je eraan kwijt…


2.     Een lange lijst van eisen en wensen

Zorg ervoor dat het vrijwilligerswerk blijft en niet op een betaalde baan gaat lijken. Denk ook goed na of iemand een opleidingsniveau moet hebben voor de functie. Er zijn namelijk genoeg mensen die zonder opleidingsniveau de taken aan kunnen. Ze gaan alleen niet reageren als er HBO niveau wordt gevraagd. Gebruik dus alleen opleidingsniveau als dat echt nodig is.


3.     Te veel tijdsinvestering vragen

Er zijn echt genoeg mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen, ook naast een druk leven. Probeer de functie dus klein te houden. Kijk of je de functie flexibel kunt houden; Kan iemand zelf zijn dag bepalen, thuiswerken of af en toe helpen?


4.     Niet tijdig reageren

Er is niets zo vervelend dan dat je lang moet wachten op een reactie wanneer je hebt aangegeven interesse te hebben voor de functie. Iemand vindt jouw organisatie de moeite waard om zich eventueel voor in te zetten dan is het wenselijk dat je zo snel mogelijk reageert, ook als je geen interesse hebt.


5.     Onduidelijke informatie

We willen allemaal weten wat voor vlees we in de kuip hebben dus ook een vrijwilliger. De vrijwilliger zal dus doorklikken naar jullie website om te onderzoeken of de doelen of het maatschappelijk belang bij hem/haar/hen aansluit. Zorg ervoor dat je website up to date is. Heb je geen website zorg dan voor een organisatieprofiel in de vacaturebank, dat een goed beeld geeft van jullie organisatie.


6.     Allerlei drempels opwerpen

Het werpt drempelverhogend, als dat vrijwilligers allerlei formulieren moeten invullen. Wees gastvrij en nodig de potentiële vrijwilliger uit voor een kennismakingsgesprek dat is meteen een mooi moment om alle belangrijke NAW gegevens te verzamelen die nodig zijn.

  • Ook online contactformulieren kunnen de drempels verhogen. Zorg dat er ook een telefoonnummer staat want iemand wil soms gewoon liever bellen.
  • VOG verplicht? Dat is natuurlijk geen probleem maar zeg gelijk dat jullie deze gaan regelen.