Post | april 2024 | Nieuws voor organisaties | 2 min lezen

Nabuurschap Driebergen verdient het Heuvelrugcompliment

Hoe prachtig is het niet dat je in een buurt kunt wonen waar omzien naar elkaar de norm is. De winnaar van het Heuvelrugcompliment was dit jaar het Nabuurschap Driebergen Noord. Een kleine inspirerende organisatie die belangrijk, een voorbeeld en onmisbaar is. Het nabuurschap verzorgt activiteiten in de buurt, geeft laagdrempelige hulp, biedt gezelligheid en is initiatiefnemer van sociaal contact in de buurt. Het Nabuurschap staat voor verbinden.


Met voorzitter Hanneke drink ik gezellig een kopje koffie in het centrum van Driebergen. Het wordt me al snel duidelijk hoeveel passie Hanneke heeft voor het Nabuurschap. Iedere dinsdagmorgen worden er veel kopjes koffie gedronken, omdat er dan de burenloop wordt gedaan. Ze gaan langs de mensen die dat even nodig hebben. Gewoon om dat stukje aandacht te geven of om te hepen met een kleine taak, zoals boodschappen doen of stofzuigen. ‘Daarnaast organiseren wij ook geregeld lezingen’, vertelt Hanneke. Zo is bijvoorbeeld de Wethouder geweest die iets vertelde over het Sociaal Domein en ook Onno de Jong die alles kan vertellen over het seniorenbrein’. Naast het bezoeken van buurtgenoten en het organiseren van activiteiten, worden ook individuele vragen opgepakt. Denk bijvoorbeeld aan iemand hulp bieden met de dakgoot schoonmaken de oproep wordt gedeeld onder de leden en al gauw is het dan geregeld. Het is voor elkaar en met elkaar om het zo prettig mogelijk te maken voor iedereen in de wijk. Tijdens de feestdagen worden mensen ook niet vergeten. Het kerstteam zet hun mooiste kerstmuts op, nemen hun kerstlichtjes mee om liedjes te zingen.


Wat gaat het Nabuurschap van het prijzengeld doen? Twee jaar geleden is er een sociale kaart gemaakt en uitgedeeld onder de huishoudens. Deze kan een update gebruiken en weer mooi worden vorm gegeven, dus daar zal zeker wat prijzengeld voor worden gebruikt. Als laatste geeft Hanneke dat ze regelmatig hulpvragen krijgt van buiten het Nabuurschap, die kunnen we er niet ook bij pakken. Hoe mooi zou het zijn als dit ook in anderen buurten kan worden opgezet. Wie dat zou moeten doen? Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen maar praktijkvoorbeelden kunnen bij het Nabuurschap Driebergen Noord worden gehaald.


Hanneke vertelt dat ze al heel veel moeite en energie hebben gestoken in het vinden van een eigen plek. Een klein eigen plekje waar mensen binnen kunnen lopen voor een praatje of een bakje. Het Nabuurschap heeft hier ontzettend veel behoefte aan. Is er geen keet die ergens geplaatst kan worden. Of heeft iemand een ruimte die hij of zijn beschikbaar zou willen stellen? Heb je ideeën stuur dan een berichtje naar [email protected]  

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Meet & Greet

Meet & Greet vrijwilligersmarkt

| Nieuws voor organisaties
Heuvelrug Doet organiseert in Driebergen een Meet & Greet van vrijwilligers voor potentiële nieuwe ...
Lees meer
vrijwilligersdag UH

Vrijwilligersdag

| Nieuws voor organisaties
Afgelopen zaterdag heeft de Utrechtse Heuvelrug vrijwilligers bedankt voor hun inzet op de Utrechtse Heuvelrug ...
Lees meer