Skip Sidebar

Over ons

Ben je nieuwsgierig naar gelijkwaardig contact met een vluchteling? Wil je van betekenis zijn door gewoon jezelf te zijn? Bij Buddy to Buddy faciliteren wij gelijkwaardig contact tussen Nederlanders ...

Vluchtelingen & MinderhedenWelzijnSociale rechtvaardigheid
Ongelijkheid verminderenGoede gezondheid en welzijn
Deel
Vriendschap tussen jongeren met verschillende achtergronden

Vriendschap tussen jongeren met verschillende achtergronden

Tijdelijk · Flexibele uren · Start vanaf 10 okt 2023 Voor ongeveer 4 maanden
Flexibele locatie
Maatje & buddySociaal contactNederlandsEngelsArabischTurksTigrinyaOekraïnsDariPasjtoePerzisch
Vluchtelingen & MinderhedenWelzijnSociale rechtvaardigheid
Goede gezondheid en welzijnOngelijkheid verminderen
Activiteit Delen
Buddy to Buddy Utrechtse Heuvelrug
#67457
Scan me of ga naar www.heuvelrugdoet.nl/o/Buddy-to-Buddy-Utrechtse-Heuvelrug/activiteiten/Vriendschap-tussen-jongeren-met-verschillende-achtergronden/67457 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Je wordt als jongere Nederlander en jongere nieuwkomer aan elkaar gekoppeld. Je spreekt 1 keer per week af, 4 maanden lang en bouwt waardevol contact op.

Uitgebreide omschrijving

Wie zijn wij?

Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers aan Heuvelruggers op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. Hiermee doorbreken we enerzijds het sociale isolement waar nieuwkomers vaak in verkeren en vergroten we anderzijds de betrokkenheid van Heuvelruggers bij de integratie van hun nieuwe dorpsgenoten.


In de komende jongerenronde, koppelt Buddy to Buddy alleen jongeren tussen de 14 en 27 aan elkaar. Het belooft een heel bijzondere ronde te worden! Doe je mee? En wil je samen met je klas, sportteam of een vriendengroep meedoen? Helemaal leuk, we horen je idee graag!


Een Matchingsronde

Jaarlijks organiseren we vier matchingsrondes die ieder vier maanden duren. Aan zo'n ronde doen ongeveer 25 buddykoppels mee, die aan elkaar worden voorgesteld tijdens het matchingsdiner. Deze feestelijke avond is de start van het matchingstraject. Na de eerste ontmoeting spreek je één keer per week met je buddy af in een vorm die bij jullie past.

Samen met je buddy onderzoek jij wat het contact voor jullie betekent. Misschien voelt het als een vriendschap, een nieuwe buur, sportmaatje of zelfs familie. We hebben gemeten dat tussen de 60% en 70% van de buddy's een jaar ná het matchingstraject nog steeds regelmatig contact met elkaar heeft.


Extra activiteiten

Tijdens de vier maanden zijn er regelmatig activiteiten die worden georganiseerd voor en door buddy's uit de community. Denk aan spelletjesavonden, creatieve activiteiten, muziekavonden & natuurlijk heel veel lekker eten. In deze jongerenronde zullen de activiteiten natuurlijk speciaal op jongeren gericht zijn.


Omdat we weten dat het buddyschap soms ook uitdagend kan zijn organiseren we ook drie keer per ronde een buddytalkavond. Tijdens deze gezellige avonden kun je eventuele hobbels in het contact met je buddy bespreken. Er zijn ervaren buddycoaches aanwezig die met je meezoeken naar een oplossing.


Waarom is dit zo belangrijk?

We weten dat de behoefte onder nieuwkomers aan sociaal contact met Nederlanders ontzettend groot is:


  • Zo geeft één op de drie nieuwkomers aan zelden tot nooit contact te hebben met Nederlanders.
  • 95% van de nieuwkomers geeft aan meer contact te willen met Nederlanders.
  • 25% van alle ingeburgerde vluchtelingen zijn 10-15 jaar na inburgering nog steeds sociaal geïsoleerd.


Het contact wat Nieuwkomers met Nederlanders hebben is vaak functioneel ingericht en deze hulp is ontzettend belangrijk. Voorbeelden zijn: taallessen, inburgering, contactpersoon Vluchtelingenwerk & werkcoaching.

Maar deze contacten leiden vaak niet tot een nieuwe vriendschap - sterker nog het opbouwen van een informele band is vaak niet toegestaan. Dit maakt dat vluchtelingen het lastig vinden een ingang naar de samenleving te vinden.


Tot slot

De naam Buddy to Buddy is bewust gekozen. Wij gaan namelijk uit van gelijkwaardigheid. Mensen zijn niet gelijk, wel van gelijke waarde. En voegen evenredig waarde aan elkaar toe. Vanuit die visie organiseren we laagdrempelig contact van mens tot mens. Dit doen we door rekening te houden met de verschillen en mensen te helpen om daarmee om te gaan. Hierdoor kan in ongelijke situaties de weg toch vrij zijn voor gelijkwaardige ontmoeting. Voor beide kanten van het Buddyschap geldt dat werelden en blikvelden worden vergroot.

Wat wij vrijwilligers aanbieden

🤝 Extra begeleiding
Activiteit Delen

Over Buddy to Buddy Utrechtse Heuvelrug

Ben je nieuwsgierig naar gelijkwaardig contact met een vluchteling? Wil je van betekenis zijn door gewoon jezelf te zijn? Bij Buddy to Buddy faciliteren wij gelijkwaardig contact tussen Nederlanders en Vluchtelingen. Het kost zoveel tijd als dat jij erin steekt, ga gezellig samen eten, ga wandelen, nodig je buddy uit voor je verjaardag of ga samen sporten. Het is helemaal aan jou en je buddy. Wel vragen we je in de 4 maanden van het project regelmatig (dat wil zeggen, 1 keer per een a twee weken) af te spreken.

Buddy to Buddy koppelt Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar op basis van gelijkwaardigheid, gezelligheid en gedeelde interesses. In ons project trek je 4 maanden lang samen met je buddy op om elkaar, elkaars cultuur en het dorp te leren kennen. Wij organiseren activiteiten en intervisie avonden om jullie buddyschap op weg te helpen. En na die 4 maanden? Hopelijk (waarschijnlijk) blijven jullie dan nog gewoon contact houden, net zoals veel van onze (oud)buddy's!

Comments